23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ny grafisk lösning från KUKA visar robotzonerna i realtid och ökar säkerheten

Ökad säkerhet och lättöverskådlig grafik som visar robotzonerna är två av fördelarna med den nya programvaran KUKA.DiagnoseSafety.

Ökad säkerhet och lättöverskådlig grafik som visar robotzonerna är två av fördelarna med den nya programvaran KUKA.DiagnoseSafety.

– En väldigt användbar grafisk säkerhetslösning både för programmerare, operatörer och underhållspersonal. Det blir enkelt att i realtid se på vår smartPAD var robotarna och verktygen får befinna sig och var de verkligen är, säger Andreas Verga, Senior Application Engineer, KUKA Nordic AB.

Med hjälp av mjukvaran KUKA.SafeOperation anger robotprogrammerarna parametrar som bestämmer de tredimensionella zonerna där roboten får arbeta (arbetsområden), och zonerna där roboten inte får befinna sig (skyddsområden). Men grafiskt sett presenteras de här zonerna och eventuella förbjudna överlappningar inte i SafeOperation.

– Det glappet fylls med hjälp av den nya mjukvaran DiagnoseSafety, som gratis följer med alla robotar beställda med mjukvaran SafeOperation, säger Andreas Verga.

En förutsättning för att kunna köra DiagnoseSafety är att SafeOperation används med KUKA-robotarna. Är bara det villkoret uppfyllt erbjuder DiagnoseSafety en diagnos av hela säkerhetskonfigurationen, som visas med lättöverskådlig grafik direkt på displayen på KUKA:s smartPAD.

– En stor vinst med den innovativa mjukvaran DiagnoseSafety är att det blir enkelt att se om robotens rörelser är de rätta utifrån de definierade robotzonerna. Vi på KUKA vill utveckla robotteknik med hög kvalitet, som både förenklar respektive gör vardagen säkrare för användarna, och jag tycker att DiagnoseSafety uppfyller det målet, säger Anderas Verga.

En annan fördel är att det grafiskt går att se var roboten befinner sig när en riskanalys eller en CE-märkning utförs. Dessutom kan underhållspersonal kontrollera att roboten uppträder riktigt när maskinen ”joggas”, det vill säga körs ett steg i taget vid funktionstester.

– Den grafiska presentationen är förstås en värdefull nyhet, men en annan vinst är att programvaran DiagnoseSafety kan ställa diagnos på alla säkra in- och utgångar (I/O) i relation till styrsystemets andra delar, säger Anderas Verga.

Det går också att kontrollera tillståndet hos modulerna som hanterar säkerheten i roboten. Och mjukvaran, som stöder protokollen PROFIsafe och CIP Safety, klarar även av att diagnosticera hur väl systemets Ethernet Safety Interface Signals fungerar.

– Hela säkerhetskonfigurationen övervakas som sagt av DiagnoseSafety och resultatet visas direkt på bildskärmen på vår smartPAD. All signalöverföring som sker går alltså att kontrollera där, exempelvis om det mot förmodan blir kortslutning i någon av de parallella säkra trådkopplingarna, säger Andreas Verga.

KUKA Nordic AB
A Odhners gata 15
421 30 Västra Frölunda
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5562540723

Kontaktperson

CA
Carola Andersson
Marknadsansvarig
+46 708327068 carola.andersson@kuka.com

Sänd till en kollega

0.031