Upptäck Norovirus i livsmedel med Eurofins analysmetoder
Livsmedelsburna virus är ansvariga för 20 % av alla kollektiva matförgiftningar i Europa idag och Norovirus står för 90 % av fallen.
Tidigare i sommar orsakade importerade hallon matförgiftning på ett äldreboende i en svensk kommun. Efter tester visade det sig att utbrottet var orsakat av Norovirus.
Norovirus är mycket smittsamt och det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Det är Noroviruset som orsakar den så kallade vinterkräksjukan. Viruset är resistent mot kyla, upphettning och lågt pH, samt även mot pastörisering, frystorkning och kemikalier.
Genom att göra en systematisk riskanalys i kombination med ett stabilt och genomarbetat egenkontrollprogram kan man förebygga och värna om konsumenters säkerhet och hälsa.
Vanliga källor där virusen kan förekomma är:
• Frukt
• Råa grönsaker
• Skaldjur och andra blötdjur
• Örter och kryddor
• Icke värmebehandlade ätfärdiga livsmedel
• Vatten
• Ytor som kommer i kontakt med livsmedel
Eurofins erbjuder ackrediterade analysmetoder för flera av de vanligast förekommande virusen i livsmedel, exempelvis Norovirus GI/GII, som ingår i familjen Calicivirus. Om vi upptäcker närvaro av viruset kan vi erbjuda kvantifiering. Vi erbjuder även analysmetoder för virus som Sapovirus (ingår också i familjen Calicivirus), Rotavirus, hepatit A och E, etc.
Kontakta gärna oss på Eurofins så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.
Eurofins säljorganisation, livsmedel
salj.livsmedel@eurofins.se
Läs mer
Eurofins hemsida om virus
Från Livsmedelsverkets hemsida om Norovirus
Från Livsmedelsverkets hemsida om bakterier, virus och parasiter i mat och vatten