Bittra aprikoskärnor kan leda till allvarlig förgiftning
Eurofins erbjuder analyser av amygdalin och vätecyanid.
I Livsmedelsverkets pressmeddelande från 16 juni avråder de helt från att äta aprikoskärnor på grund av att förtäring av bittra kärnor kan leda till mycket allvarlig förgiftning. Eftersom det är svårt att se skillnad på söta och bittra kärnor avråder de därför helt från att äta dessa kärnor.
Alla aprikoskärnor innehåller den cyanogena glykosiden amygdalin i olika halter. Amygdalin är den störst representerade cyanogena glykosiden i bittra aprikoskärnor och när man tuggar på dessa degraderas amygdalin till cyanväte. Förtäring av bittra aprikoskärnor kan leda till mycket allvarlig förgiftning, även vid väldigt låga halter. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, tycker att man utsätter sig för en onödig risk genom att äta aprikoskärnor.
Eurofins erbjudande
Eurofins kan erbjuda analyser av amygdalin och vätecyanid.
Vi erbjuder utöver detta ett brett utbud av kemiska och mikrobiologiska analyser samt kontroller av produkters ursprung, sammansättning och innehåll.
Eurofins kan hjälpa er med riskbedömningar och tillsammans sätter vi upp ett egenkontrollprogram skräddarsytt utifrån era råvaror och produkter.
Kontakta oss för mer information
Eurofins säljorganisation, livsmedel
salj.livsmedel@eurofins.se
Läs mer