23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Bittra aprikoskärnor kan leda till allvarlig förgiftning

Eurofins erbjuder analyser av amygdalin och vätecyanid.

I Livsmedelsverkets pressmeddelande från 16 juni avråder de helt från att äta aprikoskärnor på grund av att förtäring av bittra kärnor kan leda till mycket allvarlig förgiftning. Eftersom det är svårt att se skillnad på söta och bittra kärnor avråder de därför helt från att äta dessa kärnor.

Alla aprikoskärnor innehåller den cyanogena glykosiden amygdalin i olika halter. Amygdalin är den störst representerade cyanogena glykosiden i bittra aprikoskärnor och när man tuggar på dessa degraderas amygdalin till cyanväte. Förtäring av bittra aprikoskärnor kan leda till mycket allvarlig förgiftning, även vid väldigt låga halter. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, tycker att man utsätter sig för en onödig risk genom att äta aprikoskärnor.

Eurofins erbjudande

Eurofins kan erbjuda analyser av amygdalin och vätecyanid.

Vi erbjuder utöver detta ett brett utbud av kemiska och mikrobiologiska analyser samt kontroller av produkters ursprung, sammansättning och innehåll.

Eurofins kan hjälpa er med riskbedömningar och tillsammans sätter vi upp ett egenkontrollprogram skräddarsytt utifrån era råvaror och produkter.

Kontakta oss för mer information

Eurofins säljorganisation, livsmedel
salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer

Pressmeddelande från Livsmedelsverket

Artikel från Efsa's hemsida

Eurofins hemsida om livsmedelssäkerhet

Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB
Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Lidköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563362473

Kontaktperson

Karin Edvardsen
Marketing Communications Manager
karinedvardsen@eurofins.se

Sänd till en kollega

0.062