23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Glassäsongen är här!

Nu när årets varmaste månader är på ingång är det hög tid att säkerställa att alla kunder tryggt och säkert kan njuta av glassen!

För att utesluta fara för allergiska konsumenter är det viktigt att kontrollera förekomsten av allergener i produkter och råvaror. Det åligger producenten att försäkra sig genom alla led från underleverantör till färdig produkt att risker elimineras. Därför bör man årligen gå igenom den riskvärdering som ligger till grund för egenkontrollprogrammet. Om man till exempel använder inköpt chokladråvara i produktionen är det viktigt att tänka på att den kan vara kontaminerad. Det är av stor vikt att ha kontroll på hela sin kedja. Med en växande efterfrågan av låglaktos och laktosfria alternativ är det även viktigt att kontrollera detta i produkten.

Det är också viktigt att hanteringen av livsmedel och råvara gjorts på ett hygieniskt korrekt vis genom hela produktionen, så att glassen inte innebär en hälsorisk för konsumenten.

Eurofins erbjudande

För att säkerställa produkternas näringsinnehåll samt att de inte innehåller oönskade allergener eller mikrobiologisk tillväxt erbjuder vi ett brett utbud av ackrediterade analyser.

Allergener 
Analyser av allergena födoämnen kan antingen ske med hjälp av ELISA eller PCR teknik. Med ELISA bestäms förekomsten av ett eller flera proteiner och med PCR närvaro av unika DNA-sekvenser. Utöver analys av allergena proteiner erbjuder vi analys av låglaktos (<0,04 g/100g) och laktosfritt (<0,01 g/100g) med hjälp av HPLC-metodik.

Eurofins bedömer att den bästa metoden som kan erbjudas är kvantitativ ELISA, där eventuell förekomst av protein detekteras. Om en allergen påvisas i provet redovisas halten direkt. För beställaren kan detta spara en extra analyskostnad samt värdefull tid.

Som komplement till ELISA och PCR finns även en Multi-Screeningmetod med LC-MS/MS teknik, där vi kan spåra upp til sju allergerner i ett enda prov. Detektionsgränsen är högre jämfört med de traditionella ELISA och PCR-metoderna. Metoden lämpar sig bra för komplexa och processade produkter som exempelvis glass.

Näringsvärde 
En näringsvärdesanalys gör det enkelt att korrekt redovisa och märka dina produkter.

Våra näringsvärdesanalyser är anpassade till gällande regler och lagstiftningar, bland annat Informationsförordningen (EU) 1169/2011. Som tillval till näringsvärdesanalyser erbjuder vi tjänsten Label check, där vi jämför och kontrollerar analyserade värden mot märkningskraven.

Mikrobiologi livsmedel 
Vi erbjuder mikrobiologiska analyser, både vanliga indikatororganismer samt sjukdomsframkallande bakterier, och tillhandahåller även utbildningar inom mikrobiologi.

Eurofins online 
Anslut dig till vår onlinetjänst så kan du på ett enkelt och smidigt sätt ta del av dina resultat samt beställa ur ditt sortiment av analyser.

Kontakta oss

Vill du veta mer, vänligen kontakta oss så tar vi tillsammans fram ett fullständigt kontrollprogram anpassat efter din verksamhet.

Salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer

Allergenanalyser

Näringsvärdesanalyser

Obligatorisk näringsdeklaration

Mikrobiologiska analyser

Livsmedelsverkets sida om bedömning av mikrobiologisk analys av glass

Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB
Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Lidköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563362473

Kontaktperson

Karin Edvardsen
Marketing Communications Manager
karinedvardsen@eurofins.se

Sänd till en kollega

0.047