23948sdkhjf

Tufft år för svenskt lantbruk – växtodlingen drabbas hårdast

Under 2023 sjönk lönsamheten drastiskt inom lantbruket. Extremväder och höga priser på insatsvaror är faktorer som påverkat lönsamheten.

Varje år genomför Ludvig & Co rapporten Lantbrukets Lönsamhet och i år visar den att 2023 varit ett tufft år för lantbruket. Under 2022 förbättrades lönsamheten men under 2023 gick den starkt ner. Både torka och regn i kombination med sjunkande priser på lantbrukarnas produkter, höga räntor och höga priser på diesel och foder har påverkat lönsamheten.

– 2023 har precis som 2022 kantats av stora prisförändringar gällande såväl insatsvaror som produktpriser vilket påverkar lantbruksföretagens lönsamhet inom alla driftsinriktningar. Det är även stora skillnader mellan företag inom samma driftsinriktning. Detta beror exempelvis på självförsörjningsgrad av foder, vädrets påverkan och skuldsättningsgrad, säger Filip Olsson Segmentschef Skog och Lantbruk på Ludvig & Co.

Rapporten omfattar bland annat växtodlare och mjölk- och grisbönder som visar att växtodlingen har drabbats hårdast, men även mjölk-, gris- och nötköttsproduktion bedöms ha fått en försämrad lönsamhet.

Under 2024 bedöms lantbrukets intäkter att stabiliseras och för några sektorer även öka något. Löpande kostnader förväntas sjunka samtidigt som räntekostnader kommer stiga i takt med att bundna lån, till tidigare låg ränta, löper ut.

– Vi har ännu inte sett den fulla effekten av Riksbankens redan genomförda ränteökningar. Tyvärr slår dessa extra hårt mot de unga lantbrukarna likväl som de som under den senaste tiden vågat satsa på lantbruket och investera. Detta då båda dessa grupper generellt sätt är högre belånade, kommenterar Filip Olsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078