23948sdkhjf

Nordic Taste & Flavour center bildas

I Göteborg bildas nu ett kompetenscentrum med fokus på nordisk smak.
I Göteborg bildas nu ett kompetenscentrum med fokus på nordisk smak, Nordic Taste & Flavour Centre, som skall arbeta med att forska, utbilda, nätverka och sprida kunskap om smak. Här ska akademier och livsmedelsindustri samarbeta tätt och skapa en mötesplats för alla som arbetar med smak.

– Idén till ett smakcentrum kommer från industrin, som kontaktade SIK. Tillsammans tog vi fram idéer och skisser på hur ett centrum för smak skulle kunna se ut. Förslag som vi sedan presenterade och tillsammans med en rad tänkbara partner utvecklade till en färdig och förankrad idé, berättar Britt Rahm, chef för området sensorik och arom på SIK i ett pressmeddelande.

Stort intresse
Intresset är mycket stort, vilket vittnar om ett genuint matintresse på många nivåer runt om i landet.

– Sverige har ju en lång och gedigen mattradition och svenska kockar får stort erkännande runt om i världen. Genom att bottna i traditionen, använda kunskap – ny som gammal – och sammanföra den med kökets konstnärer, kan och skall svensk smakindustri framgångsrikt kunna möta en föränderlig värld, menar Britt Rahm.

Brett område
Smak och mat spänner över ett brett område. Från val av råvaror, via tillagning, kryddning, ätbeteende, ätmiljö till fysiologi och sociologi.

– Vi vill knyta ihop smaksäcken och vara med och lösa några av vår tids utmaningar; bättre hälsa och miljöansvar och samtidigt säkra en uthållig inhemsk livsmedelsproduktion som med smak som konkurrensmedel kan utvecklas på en internationell marknad.

Utbildningar i området
I projektet ingår att ta fram nischade utbildningar, i samarbete med nationella lärosäten. Utbildningar som fångar upp behovet inom olika områden.

– Man kan idag utbilda sig till sommelier, men att utbilda sig inom krydderi går inte. Här kommer Nordic Taste & Flavour Centre att ha en given roll, liksom inom forskning och kommunikation kring begreppet smak.

Kreativ samlingplats
Nordic Taste & Flavour Centre vill ta ett stort ansvar för att säkra kommunikationen; att den sker, att den lever och att den bidrar till ökad kompetens och förståelse mellan alla som relaterar till smak.

– Det skall bli en kreativ samlingsplats där forskningsresultat, trender och rön kopplade till smak, mat och konsumentbeteende möts och nöts med smakvärldens alla aktörer. Där nära och levande relationer med smakens konstnärer(kockarna) och deras organisationer, forskarna och industrin ständigt finner nya vägar och former, för att medverka till en kreativ innovationsmiljö.

Projektet pågår till våren 2016 och centret ska därefter bära sig självt. Västra Götalandsregionen går in som en stark medfinansiär under tre år.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062