23948sdkhjf

Fortsatt satsning på Matlandet

Regeringen har beslutat att satsningen på Matlandet ska fortsätta.
Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Sametinget ska jobba vidare med satsningarna på Matlandet. Regeringen har beslutat om nya uppdrag till myndigheterna.

– Matlandet är en viktig jobbskapande satsning som sträcker sig ända från livsmedelssäkerhet till måltidsturism. Nu satsar vi i regeringen brett och ger matiga uppdrag till flera av våra myndigheter, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Mer vildsvin på tallriken
I regleringsbrevet till Jordbruksverket ger regeringen myndigheten i uppdrag att samråda med projektet ”Viltland Halland” för att öka produktionen och vidareförädlingen av vildsvinskött. En halv miljon kronor får användas till arbetet enligt regleringsbrevet.

Förtroendet för maten måste öka
Köttskandaler har satt livsmedelsfusket på kartan, och nu ska Livsmedelsverket förstärka insatserna mot livsmedelsfusk. Detta för att konsumenterna ska kunna lita på maten genom hela livsmedelskedjan. Enligt regleringsbrevet ska Livsmedelsverket ta fram en strategi för den offentliga livsmedelskontrollen, och arbetet ska redovisas senast den 30 september 2014.

Förståelig livsmedelsmärkning
Livsmedelsverket får 550 000 kronor som ska användas till att öka konsumenternas förståelse av den märkning och annan information som finns på våra livsmedel. Myndigheten ska också redovisa om det finns behov av utvecklat stöd till konsumenterna.

Lean ska öka konkurrenskraften
Regeringen satsar tre miljoner kronor på projektet Lean Lantbruk enligt det regleringsbrev för Jordbruksverket. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Hushållningssällskapet driver projektet och pengarna ska användas till att introducera Lean i det svenska lantbruket. Syftet är att bidra till utvecklingen av långsiktigt hållbara lantbruksföretag samt att öka konkurrenskraften inom den svenska primärproduktionen.

Mer kultur och fler jobb med samisk mat
I regleringsbrevet till Sametinget ger regeringen myndigheten i uppdrag att synliggöra den samiska maten och matkulturen under 2014 då Umeå är kulturhuvudstad. En halv miljon kronor får användas till uppdraget. Syftet med uppdraget är att genom synliggörande av samisk mat stärka möjligheterna för samiska livsmedelsförädlare och företag inom besöksnäringen att nå ut till en bredare allmänhet.

Mer pengar till musselkontroll
Livsmedelsverkets arbete med musselkontrollen ökas med 950 000 kronor till totalt 3 750 000 kronor. Pengarna ska användas till kostnader för analys och klassificering av produktionsområden.

Hållbar offentlig upphandling
Regeringen har beslutat att 750 000 kronor ska öronmärkas för arbete med upphandling av livsmedel med inriktning på hållbarhetsfrågor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111