23948sdkhjf

Spendrups bygger världsunik anläggning i Grängesberg

Ny lösning kommer att göra bryggeriet till stor del självförsörjande på bioenergi och näst intill oljeoberoende.
De första spadtagen har precis tagits för en dravförbrännings-anläggning vid Spendrups Bryggeri i Grängesberg. Drav är den organiska restprodukt, det vill säga korn-rester eller malt, som kommer från ölframställningen.

I ett pressmeddelande beskriver företaget hur anläggningen är unik Sverige och en av de första i världen. Enligt Spendrups kommer anläggningen att göra bryggeriet till stor del självförsörjande på bioenergi och näst intill oljeoberoende.

– Ständiga förbättringar hör till våra ledord. Dravförbränningsanläggningen gör nu att vi kan använda en förnyelsebar och klimatsmart restprodukt som substitut för olja. Det ligger helt i linje med vår vision om en produktion fri från fossil koldioxid. Det här är också ett bevis på att klimatåtgärder även kan kostnadseffektivisera vår produktion. Bättre win win-situation går inte att hitta, säger Fredrik Spendrup, vd Spendrups Bryggeri.

Enligt Spendrups kommer nya anläggningen att minska bryggeriets CO2-utsläpp med 80 procent per liter dryck. Åtgärden beräknas spara cirka 10 000 ton CO2 per år. Detta motsvarar mer än 110 000 bilresor mellan Stockholm och Göteborg, skriver företaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11