23948sdkhjf

Sojadialogen väcker frågor om GMO-grödor

27 svenska mataktörer har ingått en överenskommelse om ansvarsfullt producerad soja. Men enligt avtalet finns inga hinder för inköp av GMO-soja, skriver Miljörapporten Direkt.
Förra veckan rapporterade food-supply om Sojadialogen där 27 svenska företag har ingått ett avtal, med målet att alla livsmedel under nästa år ska vara baserad på ansvarsfull soja.

Genom att enbart producera eller sälja soja som är certifierad vill företagen förhindra förluster av biologiska mångfalden och oansvarig användning av bekämpningsmedel. Men också förhindra exploatering av mark som tillhör ursprungsbefolkning och säkra bra arbetsförhållanden på sojaplantagen.

Men inget i den nya deklarationen reglerar inköp av GMO-soja. GMO-soja kan därmed bli en del av svenska inköp under den nya deklarationen. Bland annat har Arla och LRF öppnat upp för inköp av GMO-soja, skriver Miljörapporten Direkt.

– GMO-frågan har inte tagits upp i de här diskussionerna och det finns inga hinder för de undertecknande företagen att köpa GMO-soja. Vi har utgått från en ansvarsfull sojaproduktion och får ta en sak i taget. Om GMO blir en framtida fråga i det här sammanhanget kan jag inte svara på, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop, i en kommentar till MiljöRapporten Direkt.

WWF har ett uttalat GMO-motstånd – men stöder samtidigt Sojadialogen.

– Skulle till exempel Arla köpa GMO-soja kommer vi tydligt markera vår ståndpunkt, men vi kommer fortsätta att stå bakom deklarationen för att driva ansvarsfull sojaodling framåt. Både GMO-soja och GMO-fri soja är förknippat med stora hållbarhetsfrågor, säger Lena Tham, expert på sojafrågor på WWF, till Miljörapporten Direkt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094