23948sdkhjf

Stora brister i svensk livsmedelskontroll

En granskning gjord av Riksrevisonen visar på stora brister i svensk kontroll av livsmedel. Riksrevisor Claes Norgren menar att varken regering eller Livsmedelsverket tar ansvar.
– Vi måste kunna lita på att maten är säker. Staten bör därför ta ett större ansvar för att skyndsamt se till att livsmedelskontrollen är effektiv och fungerar i hela Sverige, säger riksrevisor Claes Norgren, i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen har granskat vad staten har gjort för att se till att den livsmedelskontroll som länsstyrelserna och kommunerna genomför är effektiv.

Enligt Riksrevisionen har Livsmedelsverket under många år konstaterat att det finns brister i kontrollen. Bland annat är det många kommuner som inte klarar sitt kontrolluppdrag. Och vad gäller länsstyrelserna uppnås inte målet att varje år kontrollera minst en procent av livsmedelsföretagen. Detta trots att de svenska ambitionerna troligen är lägst i EU.

Livsmedelsverket gör ej tillräckligt
Enligt granskningen har Livsmedelsverket inte gjort tillräckligt för att utreda vad som ligger bakom bristerna.

Riksrevisionen skriver att regeringen och de ansvariga myndigheterna bör pröva om en tydligare statlig styrning leder till tillräckliga förbättringar i kontrollverksamheten. De pekar på att Livsmedelsverket tydligare bör använda sina befogenheter och vidta åtgärder när brister upptäcks. Enligt granskningen bör regeringen ompröva organiseringen av livsmedelskontrollen om förbättringar uteblir.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094