23948sdkhjf

Strömdahla slakteri anmäls

Livsmedelsverket åtalsanmäler Strömdahla slakteri för brott mot djurskyddslagen
Strömdahla slakteri anmäls för hur grisar hanterats och bedövats vid slakt. Företaget har begått grova fel och utsatt djuren för rädsla, stress och onödigt lidande, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Vid en kontroll i juli upptäcktes att Strömdahla slakteri inte använde den avlivningsbox som är avsedd för grisar. Istället bedövades djuren direkt i den så kallade drivgången med en bedövningstång. Grisarna fixerades inte för att försäkra sig om att bedövningen ska gå så fort och smärtfritt som möjligt. Tången placerades också på fel ställen så att grisarna inte bedövades tillräckligt. Ingen kontrollerade heller att djuren verkligen var medvetslösa.

– Djur ska aldrig behöva lida för att fel begås i samband med slakt. Händelserna på Strömdahla slakteri måste ha utsatt djuren för svår stress och orsakat mycket onödigt lidande. Det här ska helt enkelt aldrig få förekomma. Vår officiella veterinär såg genast till att slakten avbröts, förklarar Martin Lindblom, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

Företagets ansvar
Det är företagets ansvar att djuren behandlas väl inne på slakteriet och i samband med slakt. Den personal som hanterar djuren ska ha rätt utbildning. Det gäller särskilt dem som avlivar djuren. De ska ha ett särskilt kompetensbevis och vara införstådda med vad som krävs av dem.

– Våra iakttagelser tyder på att man visat stor brist på inlevelseförmåga i och likgiltighet inför djurens upplevelse. Därför åtalsanmäler nu Livsmedelsverket Strömdahla slakteri för brott mot djurskyddslagen. Det är angeläget att Åklagarmyndigheten nu utreder de brott som kan ha begåtts, betonar Martin Lindblom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.237