23948sdkhjf

Cancerframkallande ämnen i importerade äpplen

Cancerframkallande ämnen har hittats i femton procent av de oekologiska importerade äpplena.
I Göteborgsposten presenterade Naturskyddsföreningen tidigare opublicerade testresultat från Livsmedelsverkets stickprov på äpplen. Resultatet visade att det i importerade oekologiska äpplen finns rester av kemiska bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige. Samtliga testade ekologiska äpplen var fria från rester av bekämpningsmedel.

- Det är skrämmande att vi hittar bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige på grund av att de riskerar att ge cancer. Vi som konsumenter kan visa vår makt och påverka marknaden genom att i första hand välja ekologiska äpplen vid fruktdisken, i andra hand svenskodlade, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Bekämpningsmedel och cancerframkallande ämnen
Livsmedelsverket testade förra året 170 äpplen och hela 89 procent hade rester av bekämpningsmedel. Totalt hittades rester av 41 olika bekämpningsmedel. I 15 procent av de importerade oekologiska äpplena hittades de misstänkt cancerframkallande ämnena folpet och kaptan.

- För de ämnen som är misstänkt cancerframkallande finns det bara ett acceptabelt gränsvärde, nämligen noll. Frukt är en del av den mix av ämnen som vi utsätter vår kropp för hela tiden. Ämnen som misstänks ge cancer borde vi kunna få bort helt, säger Ethel Forsberg , tidigare generaldirektör vid Kemikalieinspektionen och numera ledamot av Naturskyddsföreningens styrelse.

Naturskyddsföreningen har även genomfört egna laboratorietester av äpplen inköpta i svenska butiker. Resultaten överensstämmer med Livsmedelsverkets tester. De KRAV-märkta och EU-ekologiska äpplena från Sverige, Italien och Tyskland var alla fria från rester av bekämpningsmedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085