23948sdkhjf

BillerudKorsnäs satsar på minskat matsvinn

BillerudKorsnäs vill minska matsvinnet och går med i Save Food.
BillerudKorsnäs går med i Save Food, ett världsomspännande FN-stött initiativ mot livsmedelsförluster och matsvinn. Med smarta förpackningslösningar ger BillerudKorsnäs ett betydelsefullt bidrag till minskat svinn.

– En viktig del av BillerudKorsnäs utvecklingsarbete för smartare förpackningslösningar handlar om bättre transporter av livsmedel. Därför är det naturligt för oss att vara en del av Save Food, säger Henrik Essén, SVP Kommunikation och Hållbarhet i ett pressmeddelande.

Stort svinn av frukt och grönt
Save Food, som är ett världsomspännande FN-stött initiativ mot livsmedelsförluster och matsvinn, startades 2011 och har som mål att minska den mängd mat som förloras eller kasseras. Totalt beräknas cirka 1,3 miljarder ton mat gå till spillo varje år, vilket motsvarar 3,3 gigaton i CO 2 -utsläpp. Det kan jämföras med utsläppen från all vägtrafik i USA under 2010 som då nådde 1,5 gigaton.

– Frukt och grönt är det område inom livsmedel som svinnet är som störst. Det gäller både i absoluta tal över det antal ton livsmedel som förstörs, i kapital i form av upparbetade kostnader som går till spillo och i miljöhänseende. Koldioxidavtrycket från odlade varor som transporteras långt för att aldrig konsumeras är mycket högt, säger Lars Broström, Commercial Director på Paccess, ett dotterbolag inom BillerudKorsnäs.

Ungefär en fjärdedel av svinnet under långa transporter orsakas dessvärre av svaga förpackningar.

– Ett av problemen är att få aktörer i leveranskedjan tittar på helheten i transporten, man ser bara till sin egen del i leveranskedjan. Ofta används billiga förpackningslösningar som är anpassade för att hålla under den del i transporten som man själv har ansvar för.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063