23948sdkhjf

Göteborgs Stad satsar på ekologiskt

Göteborgs Stad satsar på miljömåltider och att minska stadens klimatpåverkan genom konsumtion.
Det nya ramavtalet för livsmedelsgrossist för Göteborgs Stad börjar gälla den 1 november 2014. Det nya avtalet innebär att allt kött blir ekologiskt, att utbudet av ekologiska produkter ökar och att inte köpa livsmedel i förpackningar som innehåller Bisfenol A. Volymerna av livsmedel som köps in i Göteborgs Stad är mycket stora. Staden serverar årligen cirka 19 miljoner måltider.

Undantag för fläsk och kyckling
Alla produkter staden vanligtvis köper kommer inte att finnas som ekologiska vid start. Detta gäller framförallt fläskkött och kyckling, där utbudet av ekologiska produkter inte motsvarar stadens behov.

- Men vi hoppas att producenterna kommer att vara intresserade av att ställa om sin produktion till mer ekologiskt, på samma sätt som de gjorde när staden 2005 beslutade sig för att endast köpa ekologisk mjölk, säger Ann Sagvall på Upphandlingsbolaget, som ansvarar för upphandlingen för Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Tilläggsavtal under upphandling
Ett tilläggsavtal för vissa köttprodukter är under upphandling för att tillfälligt skapa möjligheter att köpa konventionellt framställda produkter, eftersom dessa ännu inte finns att tillgå som ekologiska. Tilläggsavtalet vänder sig till äldreomsorgen och gäller fram tills ekologiska produkter finns på marknaden.

- Vi är stolta över att staden väljer ekologiskt och vi vet att många av våra matgäster uppskattar maten och att vi värnar om miljön, säger Mikael Olow, områdeschef för måltid i Lundby.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064