23948sdkhjf

Ökad efterfrågan på svensk och närproducerad mat

Svensk och närproducerad mat blir allt mer efterfrågad
Allt fler svenska konsumenter väljer svensk och närproducerad mat. Idag betalar två av tre konsumenter gärna mer för svenska råvaror och sex av tio köper närproducerade råvaror så ofta de kan. Det är en stor skillnad jämfört med 2011. Det visar den konsumentundersökning om svenskarnas matvanor och attityder till mat som genomförts på uppdrag av Jordbruksverket.

- Det är glädjande att se att intresset för svenska råvaror och förtroendet för svenska bönder är så stort. All den kommunikation, de verktyg och de olika insatser som många aktörer genomfört de senaste åren för att synliggöra svensk mat har gett resultat. Undersökningen visar att allt fler konsumenter gör medvetna val och värderar effekter för miljön och djurskyddet i sin konsumtion. Det är viktigt inför framtiden då det skickar signaler om behovet av en ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar matproduktion, säger Christina Nordin, divisonsdirektör med ansvar för frågor om hållbar mat på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Vill stödja lokal produktion
Konsumenterna har också fått svara på varför de köper svenska närproducerade varor. Den vanligaste anledningen är att de vill stödja den lokala ekologiska produktionen. 82 procent har angett det svaret. Sju av tio anger svaret att det är bättre för miljön.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078