23948sdkhjf

Bönder söker andra jobb

Antalet sysselsatta inom jordbruket minskar.
Antalet sysselsatta inom jordbruket blir allt färre. Bönderna blir äldre och söker sig ofta till andra arbeten. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Den största åldersgruppen bland bönder utan aktiebolag, är personer över 65 år och den näst största åldersgruppen är den mellan 55 och 64 år.

— Vi har en hög ålderspuckel med många äldre företagare. Det är en väldig övervikt av äldre bland samtliga sysselsatta oavsett om man är ägare eller anställd, säger Tobias Elmquist på Jordbruksverkets statistikenhet, till TT.

— Det blir en utmaning framöver att locka yngre till jordbruket. Det är uppenbart inte hållbart att jordbrukarna bara blir äldre och äldre.

Dessutom är det många som har annat arbete som huvudsyssla. Bland enskilda bönder är det så många som 40 procent som har sin huvudsakliga sysselsättning utanför jordbruket.

Antalet kvinnor ökar
Däremot ökar antalet sysselsatta kvinnor inom jordbruket över tid. Detta beror både på att antalet kvinnor ökar men även att antalet män sjunker. Förra året var 67 000 kvinnor sysselsatta som egna bönder eller anställda, vilket kan jämföras med 53 000 år 2005.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062