23948sdkhjf

Rekordmängd KRAV-märkt julskinka i år

I år finns det 67% mer KRAV-märkt julskinka i butikerna i jämförelse med 2013.
I år kommer det att finnas tio ton KRAV-märkt julskinka till försäljning. Det är en ökning med 67 procent jämfört med 2013. Ökningen och mängden är rekordstor.

– Det är ett riktigt glädjande all-time-high, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV i ett pressmeddelande.

De senaste åren har volymen KRAV-märkt julskinka legat mellan fyra till sex ton av de cirka 220 ton julskinka som kommit från KRAV-märkta grisar i Sverige. I år ökar den KRAV-märkta julskinkan till tio ton.

Ökad efterfrågan leder till import
Tio ton är bara en liten del av de cirka 300 ton julskinkor som kommer från KRAV-märkta grisar i år, även det en rekordökning på över 60 procent. Att så liten andel av julskinkorna från KRAV-grisarna blir KRAV-märkta beror på att nitrit tillsätts i merparten av julskinkorna. När nitrit tillsätts certifieras skinkan enligt EUs regler för ekologisk produktion och därmed märks de med EU-lövet.

Merparten av de 10 ton KRAV-märkt julskinkorna kommer från någon av de 24 KRAV-certifierade gårdarna i Sverige som är med i föreningen Jord på trynet. Men i år är efterfrågan så stor att en liten del, cirka ett ton, importeras från grisar uppfödda på gården Eastbrook i Storbritannien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094