23948sdkhjf

Findus satsar på räkodling

Världsunik klimatsmart odling av tigerräkor startas hos Findus i Bjuv.
Klimatsmart odlade tigerräkor och jätteräkor kan snart bli verklighet vid Findus anläggning i Bjuv. Findus och företaget Vegafish har tecknat ett avtal om långsiktigt samarbete, som bland annat innebär att Vegafish har beslutat sig för att anlägga en odling av räkor hos Findus i Bjuv. Anläggningen blir den första av sitt slag i världen och är ett av de första konkreta initiativen som förverkligas inom ramen för visionen ”Food Valley of Bjuv” – en mötesplats där entreprenörer och innovatörer möts för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag.

– Det här är ett otroligt spännande projekt. Odlade jätteräkor och tigerräkor är något som med rätta har varit kritiserat, även om det har funnits några undantag. Sättet som räkorna odlas på är ofta både socialt och miljömässigt förkastligt. Nu kan konsumenterna få ett riktigt bra alternativ, säger Henrik Nyberg, chef för Affärsutveckling på Findus i ett pressmeddelande.

Drivs av Vegafish
Vegafish kommer att driva odlingen och Findus kommer att ansvara för infrysning och försäljning av produkterna under varumärket Findus. Vegafish är ett företag som just nu håller på att starta en pilotanläggning för räkodling i Uppsala med stöd från den svenska livsmedelssatsningen Matlandet, Europeiska fiskerifonden och SLU. Initialt kommer jätteräkor att odlas men under den senare delen av 2015 kommer även tigerräkor att introduceras i odlingen.

En bygglovsansökan kommer att skickats till Bjuvs kommun inom kort. Planen är att påbörja byggnationen i början av 2015 och att sedan kunna börja sälja de första räkorna innan sommaren 2015.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095