23948sdkhjf

Nya regler för svenskt fiske vid årsskiftet

Från och med 1 januari börjar så kallad landningsskyldighet att gälla inom svensk fiske.
Under 2015 omfattar de nya reglerna fiske av sill, skarpsill, lax och torsk i Östersjön. Reglerna gäller också fiske av makrill, sill, blåvitling, skarpsill och tobis i Västerhavet och all fisk som fångas ska tas i land. Fisk som är under en viss storlek får inte säljas som livsmedel.

- Landningsskyldigheten är en viktig del av den nya gemensamma fiskerireformen i EU och ska vara fullt genomförd 2019. Tanken är att den ska minimera utkast, oönskade fångster och påskynda utvecklingen av ett mer selektivt fiske, säger Ingemar Berglund, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV i ett pressmeddelande.

Småfisk ska kastas tillbaka
Enligt nuvarande regler ska fisk som inte uppfyller minimimåtten kastas tillbaka i havet. Däremot ska fångst som lagligen får landas och som uppfyller kraven landas i hamn. Det är inte tillåtet att sortera bort fångst enbart av ekonomiska skäl.

- All lagstiftning som rör landningsskyldigheten är inte klar ännu utan förhandlingar pågår fortfarande inom EU. Det gäller exempelvis hur viss fångst ska dokumenteras, rapporteras och förvaras ombord., säger Ingemar Berglund.

- Vi har tagit fram en vägledning till yrkesfisket som visar vilka fisken som omfattas, i vilka områden och hur tidsschemat för införandet ser ut. Den är inte komplett i dagsläget utan kommer att uppdateras kontinuerligt under året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094