23948sdkhjf

Mjödhamnen i tvist med Systembolaget

Systembolaget hotar att stämma Mjödhamnen på grund av att de använder cirkeldiagram.
Systembolaget har förbjudit mjödtillverkaren Mjödhamnen att använda cirkeldiagram för att beskriva mjödets smak.

- Systembolagets smakklockor är registrerade och inarbetade varumärken. Användning av till förväxling liknande symboler för alkoholdrycker står enligt vår bedömning i strid med marknadsföringslagen, säger Systembolagets biträdande presschef till Dagens Industri, som inte vill kommentera det enskilda ärendet.

Hotar med stämning
Mjödhamnen vägrar att gå med på Systembolagets krav trots hot om stämning.

- Vi trodde att det var ett skämt först, säger Johan Pihl, VD för Mjödhamnen, som tillverkar och importerar mjöd i ett pressmeddelande. Systembolaget är naturligtvis vår största kund, så det känns inte kul att de hotar oss med skadeståndskrav.

Annorlunda färg och form
Flera leverantörer har drabbats av samma förbud mot att använda cirkeldiagram.

- Jag förstår att Systembolaget är måna om att ingen aktör ska kunna förväxlas med dem genom att använda exakt samma grafik, säger Johan Pihl. Därför har vi anpassat vår grafik så att den inte liknar Systembolagets. Men det räcker inte för Systembolaget, som alltså hävdar monopol på rätten att beskriva smak med hjälp av cirkeldiagram. Vi tycker Systembolaget överträder sin varumärkesrätt helt i onödan, och därför vägrar vi att gå med på deras krav.

Systembolaget kräver att Mjödhamnen senast den 9 januari ska ha slutat att använda cirkeldiagrammen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078