23948sdkhjf

Yrkesfiskare blir allt färre

Antalet yrkesverksamma inom fiskeribranschen minskar stadigt, men nya regler, där fiskarna kan kombinera sjölivet med annan verksamhet, kan nu leda till förändring.
– Det tycker jag är bra. Det ger möjligheter för kust- och skärgårdsverksamhet att utvecklas vidare, säger Tore Johnsson, ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund.

Enligt Havs- och Vattenmyndighetens, HaV, årsredovisning för 2014 fortsätter antalet fartyg att minska stadigt. Det totala antalet licenser var i fjol drygt 20 procent färre än 2008. Detta rapporterar TT.

– Den utvecklingen är inte oväntad. Det blir färre men mer effektiva enheter. Sån är verkligheten. Men nu har vi nog snart nått den nedre gränsen, säger Tore Johnsson.

Unga lockas
Samtidigt har förbättrad arbetsmiljö med reglerade arbetstider och anpassade arbetsplatser gjort att en del yngre sökt sig till näringen. Dessutom kan nya regler från i fjol leda till att den nedåtgående trenden vänder. Reglerna omfattar en ny fiskelicens för havsfiske som innebär att fisket kan bedrivas i näringsverksamhet utan att behöva "utgöra väsentlig del för försörjningen".

Enligt HaV kom 33 ansökningar om nyetablerade fiskelicenser under perioden 1 oktober-31 december.

– Det öppnar möjlighet för ett "blandyrke" där man kan kombinera fiske med exempelvis jordbruk- eller skogsnäring, säger Tore Johnsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078