Fyra företag nominerade till Årets smakutvecklare
Haupt Lakrits, Nils Oscar, KLS Ugglarps och Wapnö Gårdsmejeri är de fyra nominerade företagen till det prestigefyllda priset Årets smakutvecklare i Livsmedelsbranschen 2015.
– Svenskarnas intresse för matkvalitet och lite dyrare livsmedel har exploderat. De fyra nominerade företagen har förmått möta och driva den trenden och har tagit en ledarroll i den spännande utvecklingen av smak och kvalitet, säger Marie Söderqvist vd på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.
Juryns motivering:
Haupt Lakrits, Kista
För att i sina praliner lyfta fram äkta lakritssmaker, inte turboladdat utan i subtila nyanser, ett rikt spektrum och känsliga kombinationer med choklad, möjliggjort av lakritsråvara av högsta kvalitet, sötlakrits från Kalabrien och aromatisk lakrits från Persien och Kina – den tydligaste företrädaren för den kvalitetstrend vi nu ser på godisområdet.
Nils Oscar Company, Nyköping
En pionjär bland svenska mikrobryggerier som behållit ställningen i toppen, och för att i en tid när det bubblar av trendiga hantverksöl på krogborden, ha utvecklat smakrika öl med lägre alkohohalt och i nära samarbete med ledande sommelierer tagit fram folköl med stor smakpersonlighet.
KLS Ugglarps, Kalmar
För sitt målmedvetna arbete med smak- och kvalitetsutveckling av kött från utvalda gårdar, som säljs som styckdetaljer och förädlade produkter under egna och de stora detaljhandlarnas varumärken. Svenskt kött smakar allt bättre tack vare kvalitetsmedvetna uppfödare, men det kräver också företag senare i kedjan som förstår urval och styckningens avgörande betydelse.
Wapnö Gårdsmejeri, Halmstad
För att de slagit en brygga mellan det bästa av lokal självförsörjning och riksvid potential och ha gett "gårdsmejeri" en ny innebörd, genom att med gammaldags mejeritradition som bas ha utvecklat ett högprofilerat sortiment av mjölk-, smör- och yoghurtprodukter som bjuder på höga och rena smaker samtidigt som allt är producerat med ansvar i en modern mejerianläggning med stor volymkapacitet.