23948sdkhjf

Svensk matexport växer rekordsnabbt

Nu tar branschen sikte på 150 miljarder svenska kronor i export 2025.
Svensk livsmedelsexport växer så det knakar. I fjol uppgick exporten till 70 miljarder kronor. Målet är att, till år 2025, uppnå siffror på 150 miljarder svenska kronor. Men för att detta ska bli möjligt krävs, enligt Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist bland annat att vi får fler exporttillstånd till Kina.

– Vi har halkat efter andra länder på den snabbväxande kinesiska marknaden. Om medelklassen i Kina skulle köpa lika mycket svenskt som fransmännen gör, skulle vår export dit vara nästan femtio gånger större än idag, säger hon.

Sverige exporterar främst till de nordiska grannländerna, men också till länder som Storbritannien, Frankrike, Polen och Tyskland.
Enligt Marie Söderqvist har dessutom flera, för statistiken, nya länder dykt upp den senaste tiden.

– Oman, Australien och Ryssland är uppstickare som vi inte sett i våra siffror förut, säger hon till Food Supply.

Marie Söderqvist hoppas att fler svenska företag vågar ta steget ut på export och ser ett behov av ett stärkt exportutbud inom fler produktkategorier.

De livsmedelskategorier som i dag exporteras mest över de svenska gränserna är spritdrycker, mejeriprodukter, bröd och bakverk. Några riktiga storsäljare är Daimtårta, frysta ärter, Löfbergs lila-kaffe och Herrljunga cider.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125