23948sdkhjf

Uppnådde 2020 års mål redan i år

Lantmännens reduktion av koldioxidutsläpp är resultatet av en medveten strategi.
Lantmännens totala koldioxidutsläpp har från 2009 till 2014 minskat med över 40 procent. Syftet var att uppnå målet till år 2020, men bolaget har alltså redan nu åstadkommit reduktionen.

– Planen var att vi skulle uppnå det här till år 2020, så det kom som en positiv överraskning att vi redan nu reducerat koldioxidutsläppen så pass mycket, berättar Hans Fredriksson, energistrateg på Lantmännen, för Food Supply.

Anledningen till den snabba nedgången av koldioxidutsläpp, menar Fredriksson, beror mycket på övergången från fossil energi till biobränslen.

I flera fall har även restprodukter från den egna produktionen använts för att ersätta fossila bränslen., till exempelvis förbränning av havreskal vid havrekvarnarna i Järna och Moss, där de även värmer upp intilliggande bostadsområde.
Men även om arbetet med att minska koldioxidutsläppen har gått snabbt framåt, finns det fortfarande viktiga utmaningar, exempelvis inom transport.

– En prioritering nu är våra transporter. Som en stor transportköpare har vi ett viktigt ansvar att driva på utvecklingen där, förklarar Hans Fredriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083