23948sdkhjf

Farliga gifter i blåmusslor

Det finns för närvarande alggifter längs Västkusten som kan orsaka magsjuka och, i värsta fall, förlamning.
Livsmedelsverket förbjuder nu musselodlare i Ljungskile och södra Havstensfjorden att skörda sina musslor. Detta efter att förhöjda halter av de paralytiska gifterna, PST, uppmätts. Gifterna slår till ganska direkt och angriper nervsystem och hjärna.

Den 31 mars i år stängde informationscentralen Blåmusslan, tidigare Fröken mussla, dit man kunde ringa för att få råd om eventuella alggifter. Där genomfördes mätningar regelbundet och telefonsvararen uppdaterades en gång i veckan.

– Vi märker att folk är oroliga och vänder sig till oss, men vi har den policyn att vi inte kan säga att det är bra eller dåligt att plocka musslor själv. Vi tar prov där man odlar för kommersiellt bruk, därför har vi inga råd, säger Malin Persson till Bohusläningen.

Vill man inte chansa på egenfångade blåmusslor, gör man bäst i att köpa dem i nät i handeln. Då är de kontrollerade och innehåller inga gifter.

Fakta: Magsjuka och förlamning

Längs hela Västkusten finns för närvarande alggifter som kan orsaka magsjuka och förlamning.
Allmänheten uppmanas därför att just nu inte äta självplockade vilda blåmusslor.
Under våren och försommaren förekommer ofta alger som kan orsaka förgiftningar. De vanligast förekommande alggifterna som kan finnas i musslor kan ge diarré vilket oftast uppträder en halv till fyra timmar efter förtäring. Detta kan jämföras med en vanlig magsjuka och kräver i allmänhet inte läkarvård.
Om du känner stickningar och domningar runt munnen och i fingrar och tår i samband med musselförtäring ska läkare uppsökas omedelbart.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götalands län
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094