23948sdkhjf

Saltad mat – en folkhälsofara

Livsmedelsverkets Stig Orustfjord vill se en överenskommelse inom livsmedelsindustrin för att minska på saltet.
Antalet i Sverige som dör av för mycket salt i maten är många gånger fler än antalet som omkommer i trafikolyckor. Det skriver bland andra generaldirektören för Livsmedelsverket, Stig Orustfjord, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

"I dag äter genomsnittssvensken ungefär 11 gram salt per dag. Det är nästan dubbelt mer än vad som rekommenderas", kan man läsa i debattartikeln.

Orustfjord med flera vill nu se en överenskommelse inom livsmedelsindustrin för att minska salthalten i maten. Han hänvisar bland annat till Finland där saltintaget, efter en omfattande informationskampanj, minskat med 25 procent. Något som lett till att blodtrycket sjunkit och antalet insjuknade i hjärt- och kärlsjukdomar minskat.

Marie Söderqvist, vd för bransch- och arbetsgivarorgansationen Livsmedelsföretagen (LI), ser en viss problematik kring ämnet.

– Maten är konsumentstyrd och konsumenterna har hittills valt bort lättsaltade produkter. Flera stora livsmedelsproducenter har gjort försök med mindre saltade produkter, men de har inte sålt något vidare och därför åkt ut från butikshyllorna, säger hon till Food Supply.

Marie Söderqvist berättar om ett förslag, där livsmedelsföretagen skulle få skriva ut på sina förpackningar att deras produkter innehöll mindre salt, som röstades ner i EU.

– Det blir svårt för konsumenterna att veta varför en produkt smakar som den gör, om man inte någonstans på förpackningen kan berätta att den gör det för att man minskat på saltet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094