23948sdkhjf

Positiva utsikter för vårbruket

Det finns goda förhoppningar om en stor skörd i höst.
Det svenska vårbruket är inne på upploppet och tack vare en stor höstsådd, god övervintring och gynnsamma väderförutsättningar finns än så länge goda förhoppningar om en stor skörd 2015. Det rapporterar Lantmännen Lantbruk i ett pressmeddelande.

Förra årets rekordskörd var den största på över tio år och odlingsförhållandena för höstsådden 2014 var goda i stora delar Sverige, delvis tack vare gynnsamma väderförhållanden. Totalt beräknas 457 000 hektar vara höstsådda med spannmål – främst vete – och 88 000 hektar med höstoljeväxter, bland annat raps. Spannmålsarealen bedöms vara liknande förra årets höga nivå, medan arealen för höstoljeväxter är den största på 20 år.

– Att bedöma skörd och göra en prognos är alltid svårt eftersom väder, vind och andra faktorer är oförutsägbara. Men vi vet att det var en stor höstsådd, en god övervintring och gynnsamma förutsättningar i vårbruket, därför finns det än så länge goda förhoppningar om en stor skörd även i år, säger Mikael Jeppsson, chef för Spannmålsenheten, Lantmännen Lantbruk, i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093