23948sdkhjf

Gille ersätter 25 tjänster med robotar

Bakverksföretaget säger upp 25. Arbetskraften ersätts av robotar.
Förra månaden fick de anställda på kakfabriken i Örkelljunga beskedet om uppsägningar. Många har jobbat länge på förtaget och en del har, enligt Helsingborgs Dagblad, uppemot 25 anställningsår.

Gille har gått efter en turordningslista som gäller de personer som arbetar med manuell plockning samt packning av kakor från transportband.

Mikael Karlsson, vd på Continental Bakeries North Europe, uppger för Helsingborgs Dagblad att den arbetsuppgiften nu ska automatiseras.

– Vi effektiviserar två produktionslinjer och investeringen är redan gjord. Det är nödvändigt för att hänga med i konkurrensen, säger han.

Eftersom det är högsäsong och behovet av arbetskraft är extra stort så räknar kakfabriken med att ingen av de uppsagda ska behöva lämna förrän tidigast den första december, då arbetsbrist bedöms föreligga.

Vd:n Mikael Karlsson uppger att företaget erbjuder utbildning för de som bedöms klara de jobb som finns kvar, efter bakgrund och utifrån vad individen själv vill. Men hur många det handlar om är i nuläget oklart.


Fakta: Continental Bakeries North Europe

Continental Bakeries North Europe (Gillebagaren), har med varumärket Gille, över 40 procent av den svenska småkaksmarknaden. Med 220 anställda omsattes 470 miljoner kronor år 2014 på en produktion av 16 000 ton småkakor.

Drygt två tredjedelar går på export till ett 30-tal länder. Företaget ingår sedan den 1 augusti 2008 i den holländska bagerikoncernen Continental Bakeries, som är specialiserad på kex och kakor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094