23948sdkhjf

Surströmming blir viral succé

Röda Ulven gör amerikaner spyfärdiga. Videon har blivit en klickfest i sociala medier.


Den traditionsenliga Röda Ulven, från AB Hannells Fisksalteri, har blivit en succé på BuzzFeed och har delats tiotusentals gånger.

Videon visar sex amerikanska ungdomar ska testa svensk surströmming för första gången.

"När du öppnar en burk surströmming sägs det vara en av de värsta dofterna i världen, säger en av ungdomarna och öppnar en burk Röda Ulven.

Flera av får kväljningar. De skriker och äcklas av lukten som sipprar ut ur konservburken.

"Vad i helvete är detta? Vad kommer det ifrån? Och hur undviker jag att någonsin äta det igen, säger en i testpanelen."

På AB Gösta Hannells Fisksalteri är man förstående inför de kraftiga reaktionerna.

– Surströmming är ju en produkt som är väldigt speciell. Det som var tråkigt men just detta tillfälle var att innehållet i burken tyvärr var sönderjäst. Surströmming är en kylvara och måste behandlas där efter, säger Johan Berlin, kommunikatör på AB Hannells Fisksalteri, till Food Supply.

Johan Berlin vill skicka med nyfikna, som vill testa surströmming, ett par tips:

– Det är inte många som äter surströmming utan tillbehör. Tips för nybörjare är att ha rätt tillbehör (potatis, tunnbröd, gräddfil och lök) och inte vräka på med surströmming, utan mer använda den som en krydda.

Tredje torsdagen i augusti är det officiell surströmmingspremiär, och Johan Berlin hoppas på att den virala succén ska få fler att vilja testa den klassiska svenska rätten.

– Jag hoppas givetvis att det här ger en positiv verkan på försäljningen.


Fakta: Surströmming

Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa.

Surströmming är en svensk rätt som produceras framförallt utmed Höga kusten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062