23948sdkhjf

Honungsskörden i fara

Årets honungsskörd ser ut att bli den sämsta på flera år.
Våren och sommaren har hittills varit både kall och blöt. Det här gör att bina inte kan ge sig ut och hitta nektar från blommor och tillverka honung. Det raoorterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.

− Det ser inte bra ut i år. Under maj och juni var vädret extremt kallt och det påverkade utvecklingen i bisamhället. Det bildas ingen nektar i blommorna och därmed åker bina överhuvudtaget inte ut ur kupan. Jag tippar på att det blir en halverad honungsskörd i år, säger Yngve Näsman, i Bollnäs biodlarförening, till P4 Gävleborg.

Det kalla och regniga vädret har gjort att blommorna inte kunnat ge ifrån sig ordentligt med nektar – själva råvaran till honung. Vitklövern, till exempel, kräver 19 grader, för att släppa ifrån sig nektar. Bina får ingenting att arbeta med och därför blir det ingen honung.

Medelskörden i Gävleborg brukar ligga på 30 kilo per bisamhälle, men i år menar Yngve Näsman att skörden blir runt 15-20 kilo. Kylan har gjort att han till och med har fått stödfodra vissa svaga bisamhällen med sockervatten. Detta för att bina inte ska svälta ihjäl.

− Jag har hållit på sen 1986 och så här kallt har det inte varit nåt år, säger Yngve till P4 Gävleborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14