23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Svensk jätteräka blir klimatsmart

I Uppsala har den ökända miljöboven blivit klimatsmart.

Miljöskadliga odlingsmetoder, som ofta innebär skövling av mangroveskog, i kombination med sociala problem kopplade till produktionen har givit den importerade jätteräkan dåligt rykte. Kampanjer och ett ökat tryck från konsumenter har lett till att stora livsmedelskedjor har tagit bort jätteräkan ur sortimentet.

På sikt kan dock kräftdjuret vara tillbaka på tallriken. På provanläggningen Vegafish i Uppsala har de första svenskodlade och klimatsmarta jätteräkorna skördas. Uppvärmningen sker via spillvärme och räkorna utfodras med hållbart framställt foder utan antibiotika, enligt ett pressmeddelande.

Under hösten kommer Vegafish tillsammans med samarbetspartnern Findus påbörja odling av jätteräkorna i Findus anläggning i Bjuv. Anläggningen blir den första i sitt slag i världen.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094