23948sdkhjf

Svenskt Kött: Biffen inte boven

Svenskt Kött slår ifrån sig kritik om nötkött som miljöskadlig.
Branschorganisationen Svenskt Kött har reagerat kraftigt på den granskning från Sydsvenskan som utser nötkött till det livsmedel som har störst negativ klimatpåverkan. I artikeln ställs olika typer av livsmedel mot varandra i fråga om klimatpåverkan, baserat på forskning Elin Röös vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Läs mer: Nötkött största miljöboven

"Sanningen är att korna och alla betande djur tillhör de bästa miljövårdarna. De betar och håller landskapet öppet. De är också garanten för bibehållen biologisk mångfald i många av de naturbetesmarker som riskerar att växa igen utan kreaturs", skriver Svenskt Kötts vd Maria Forshufvud på i ett blogginlägg på branschorganisationens hemsida.

Maria Forshufvud anser att det är en "makalöst förenklad" som ges i artikeln, och att det är felaktigt att utmåla kossan som den värsta miljöboven.

"Visst, korna rapar och påverkar klimatet. Faktum är att all matproduktion påverkar klimatet. Men om vi ska ha en långsiktigt hållbar matproduktion så är djuren, i synnerhet korna rentav nödvändiga. Det går inte att förenkla bilden till att enbart handla om växthusgaser. Djuren ger bland annat gödsel som är en förutsättning för hållbar odling av spannmål och grönsaker."

Maria Forshufvud vänder sig mot att tidningen jämför nötkött med potatis.

"Näringstätheten i kött är väsentligt högre än i potatis. Potatis kan inte ensamt ersätta kött som näringskälla. Artikeln blandar också äpplen och päron genom att jämställa ett kilo nötkött med ett kilo potatis utan att ta hänsyn till de olika råvarornas näringsinnehåll. Näringstätheten i kött är väsentligt högre än i potatis. Potatis kan inte ensamt ersätta kött som näringskälla".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156