23948sdkhjf

Pizzakrig i Dalarna

Pizzatjänsterna Onlinepizza och Pizzahero i fejd om marknaden i Dalarna.
Båda företagens affärsidé bygger på att, via anslutna restauranger, erbjuda beställning och hemkörning av mat.

Men i slutet av förra veckan förlorade det dalarnabaserade företaget Pizzahero plötsligt nästan alla sina kunder, uppger Dalarnas Tidningar. Enligt vd Niklas Nilsson beror på att marknadsledaren Onlinepizza har ringt runt till de 25 restauranger som utgör kundkretsen för den lokala uppstickaren och ställt ett ultimatum.

— Så vad har de gjort? Jo, ringt runt till alla pizzerior i Dalarna som vi har haft anslutna till Pizzahero, som också erbjuder deras tjänster, och ställt ett ultimatum; "välj oss och ingen annan, eller välj någon annan och tappa oss som leverantör". Det funkade, pizzeriorna valde dem. Inte så konstigt, då pizzeriorna fick bra intäkter från det här företaget. Pizzeriaägarna ville inte riskera att förlora en viktig inkomstkälla. Ingen skugga ska falla över dem, skriver Niklas Nilsson i ett pressmeddelande, som också ligger på företagets hemsida.

Anders Signell, vd på Onlinepizza, delar inte Pizzaheros verklighetsbeskrivning, men konstaterar att Pizzahero tycks ha tagit kunder från Onlinepizza, och att det kan ha gjort att kunderna blandar ihop tjänsterna.

– Det kan bli så här när nya aktörer kommer in på marknaden och erbjuder samma tjänst och försöker ta kunderna. Sedan ringer våra kunder till oss och klagar på att de fått någonting felaktigt, men egentligen är det så att de fått det från en annan leverantör, säger Anders Signell till Dalarnas Tidning, och lägger till att de anslutna restaurangerna får använda hur många tjänster de vill, förutsatt att det inte påverkar Onlinepizza negativt.

Anders Signell medger att Onlinepizza, i vissa fall, har kontaktat restauranger och bett dem att välja mellan Onlinepizza och konkurrerande tjänster men att han inte kan uttala sig om hur det har gått till i fallet med just Pizzahero.

– Vi har flera konkurrenter som jobbar med samma restauranger. Vi brukar säga att du får jobba med vem du vill, men vi vill inte bli sammanblandade med en annan aktör och det är lätt att det blir så. Speciellt som man som i det här fallet väljer ett varumärke som är ganska likt vårat. Det är väldigt lätt att sammanblanda de här tjänsterna och vi får väldigt mycket samtal från kunder där det har hänt.

För tillfället ligger Pizzaheros tjänst, som startade i januari 2015, nere. Men Niklas Nilsson ser positivt på framtiden och meddelar att tjänsten kommer att vara igång igen 1 oktober, då minst fyra pizzerior i Falun kommer anslutas samtidigt som utkörning av sushi och thaimat kommer att erbjudas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109