23948sdkhjf

Hon blir boss för branschens svenskmärkning

Maria Forshufvud utsedd till vd för nya Svenskmärkning AB.
Som Food Supply tidigare berättat startar Livsmedelsföretagen, LRF och Svensk Dagligvaruhandel gemensamt bolag för svenskmärkning.

Nu står det klart att Maria Forshufvud, i dag vd på branschorganisationen Svenskt Kött, ska leda det nya bolaget.

— Maria har drivit och utvecklat märket Svenskt kött till det starka varumärke som det är idag. Maria har dessutom lång erfarenhet och ett stort kontaktnät inom hela livsmedelssverige, något som kommer behövas när nu svenskmärkningen ska breddas, säger Karin Brynell, bolagets styrelseordförande och till vardags vd på Svenskt Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.

Enligt Svenskmärkning AB är den frivilliga ursprungsmärkningen ett dels ett svar på ökad konsumentefterfrågan på svensk mat och dryck och dels branschens bidrag till den politiska målsättningen om att stärka svensk livsmedelsindustri.

— När en majoritet av konsumenter anger att de föredrar att köpa svenska livsmedel är det onekligen ett stort uppdrag att få vara med och utveckla en ny breddad svenskmärkning till dem. Jag är också övertygad om att märkningen kommer bidra till att stärka och utveckla marknaden för svenska råvaror, säger Maria Forshufvud i en kommentar.

Det betyder svenskmärkningen

-För rena jordbruksprodukter, exempelvis grönsaker, gäller att odlingen ska ha skett i Sverige. Det gäller även bearbetade livsmedel med bara en ingrediens, exempelvis vetemjöl.

-Allt kött ska komma från djur födda, uppväxta och slaktade i Sverige. Kriterierna för svenskt ursprung blir därmed striktare och tydligare än motsvarande kriterier i den obligatoriska ursprungsmärkningen på EU-nivå.

-I färdigrätter och andra produkter med mer än en ingrediens, skall minst 75 procent av innehållet ha svenskt ursprung. Kött, ägg och mjölk ska dock alltid ha 100 procent svenskt ursprung, även då de ingår som ingredienser i en produkt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.207