23948sdkhjf

Kryddföretag slås samman

Formidabel och Nordfalks blir Solina Sverige.
— Solina Sweden AB blir nytt namn på Formidabel från och med 1 oktober. Efter årsskiftet ska även Nordfalks tillhöra Solina Sweden, säger Daniel Molin, ansvarig för kvalitet och miljö på Solina Group till Food Supply.

Det var 2012 som Solina Group, med huvudkontor i Frankrike, köpte Malmöföretaget Formidabel. I våras förvärvades också Nordfalks från Paulig Group. Efter årsskiftet går de alltså samman under namnet Solina Sweden.

Att två företag blir ett förväntas göra Solina Sverige starkare som partner till den svenska livsmedelsindustrin.

— Vi tar avstamp i Solinas huvudbudskap ”vi skapar lösningar för morgondagens mat”. Vi ska bli ledande på utveckling av nya produkter för livsmedelsindustrins alla grenar vad gäller både ingredienser och smak, säger Lennart Ahrné, commercial manager på Solina Sweden.

Enligt Solina blir kommer det nya företaget att ha tillgång till 8 000 livsmedel att "laborera med", jämfört med cirka 600 och 800 stycken Nordfalks respektive Formidabel. Dessutom ska utvecklingsarbetet i fortsättningen drivas genom särskilda team, som specialiserar sig på olika livsmedelsgrupper, som fisk, fågel, chark och snacks.

Enligt Lennart Ahrné ska Solina utvecklas genom dels genom att ta tillvara på den kompetens som finns i Sverige, vad han kallar för en framstående matland, och dels genom att inspireras av de smaker som når landet genom invandring.

— Vi har ju turen att finnas i både Malmö och Mölndal. Det finns lika mycket att lära på en inspirationsresa till Rosengård eller Hammarkullen som till Paris eller London, säger Lennart Ahrné.

Solina kommer också att titta närmare på insekter, något som många i dag lyfter fram som framtidens proteinkälla.

— ”Äta insekter”, det är inte så konstigt som det låter. Svamp lanserades först på 1700-talet i Sverige. Innan dess sågs det som något som hade samband med troll, häxor och annat oknytt, säger utvecklingschefen Susanne Rask.

Solina Group har omkring 1 000 anställda och kontor i 15 länder. Gruppens nettoförsäljning motsvarar omkring 2 815 miljoner kronor, fördelat på 40 länder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094