23948sdkhjf

Livsmedelsverket: Ge inte barn riskakor

En ny undersökning från Livsmedelsverket bekräftar misstanken om att det finns skadliga halter arsenik i ris och risprodukter på den svenska marknaden.
I våras inledde Livsmedelsverket tester på 102 olika risprodukter. Nu är resultaten analyserade och klara.

Rapporten konstaterar att det cancerframkallande ämnet arsenik finns risprodukter men att de flesta i Sverige inte äter tillräckligt mycket ris för att riskera hälsan. Däremot avråder nu Livsmedelsverket från att äta ris varje dag.

— Vi förstår att det kan vara svårt för den som har mattraditioner som bygger på ris, exempelvis från många asiatiska länder, men vårt råd är att ändå successivt försöka äta mindre ris, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Mest arsenik finns i riskakor, varför nu Livsmedelsverket avråder från att ge produkten till barn under sex år överhuvudtaget.

Barn bör inte heller äta andra typer av ris och risprodukter, som risgröt, risnudlar och rismellanmål, mer än fyra gånger i veckan, slår Livsmedelsverket fast.

— Många barn äter riskakor som mellanmål, men tyvärr måste vi avråda från det. Även andra länder ger detta råd, säger Emma Halldin Ankarberg.

Myndigheten har även undersökt hur olika tillagningsprocesser påverkar arsenikhalten och tipsar om att ris som kokats i rikligt med vatten, som sedan hälls av, endast innehåller hälften av det farliga giftet. Att skölja riset i kallt vatten före tillagning har dock ingen effekt.

Arsenik finns naturligt i jorden, även om halterna kan variera kraft från en åker till en annan. Enligt Livsmedelsverket tycks ris vara särskilt mottaglig för att ta upp och lagra arsenik, vilket i synnerhet samlas i risets skal. Därför varnar Livsmedelsverket särskilt för fullkornsris.

— Livsmedelsverket rekommenderar i vanliga fall att man ska välja fullkornsprodukter eftersom det är bra för hälsan. Men just när det gäller ris bör man äta fullkorn bara ibland, säger Emma Halldin Ankarberg.

Huruvida riset är ekologiskt producerat eller har ingen påverkan på arsenikhalten.

På EU-nivå finns redan ett beslut om nya gränsvärden för arsenik i ris, vilket börjar gälla från och med årsskiftet.

— Att ge råd om hur mycket ris och risprodukter man bör äta löser inte problemet på lång sikt. Därför jobbar Livsmedelsverket för att gränsvärdena ska sänkas ytterligare, så att det inte ska finnas produkter på marknaden som har höga halter arsenik. Vi uppmanar också företagen att söka efter så arsenikfritt ris till sin produktion som möjligt, säger Emma Halldin Ankarberg.

Läs också: Arsenik i ris kartläggs

Detta undersökte Livsmedelsverket
Ris (basmati, jasmin, långkornigt, rundkornigt, fullkorn), riskakor, färsk risgröt, frukostflingor, risdrycker, glutenfria bröd, nudlar och glutenfri pasta. Bland produkterna återfinns både märken från de stora livsmedelskedjorna och mindre vanliga märken samt ekologiska produkter.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095