23948sdkhjf

Saltå Kvarn lämnar butikshyllan

Saltå Kvarn slutar att sälja bröd i livsmedelshandeln. "Mycket olönsamt", säger vd Johan Ununger, som också lägger ned bageriet i Bromma.
Från och med 1 november kommer konsumenter endast kunna köpa Saltå Kvarns ekologiska bröd i de egna butikerna, inte hos de stora livsmedelskedjorna som Ica och Coop.

I samband med detta kommer Saltå Kvarn dra ner på produktionen. Bageriet i Bromma, som öppnade för sex år sedan, läggs ned helt.

Enligt Saltå Kvarns vd Johan Ununger är brödtillverkning för försäljning i livsmedelshandeln "mycket olönsam" och invänder också mot att det nuvarande systemet innebär ett alldeles för stort matsvinn.

— Bageribranschen har förändrats mycket de senaste åren, med koncentration till 2-3 mycket stora företag, medan mindre leveransbagerier har fått det svårt. En bidragande svårighet är att livsmedelshandeln inte köper in brödet, utan bara upplåter plats i butiken. Det gör att det blir för mycket returer och därmed också för stort matsvinn. För oss blir det en ohållbar affärsmodell både ekonomiskt och miljömässigt, säger Saltå Kvarns vd Johan Ununger i ett pressmeddelande.

Enligt Saltå Kvarn står själva brödtillverkningen för en "relativt liten del" av verksamheten medan exempelvis kvarn och trading växer.

Johan Ununger poängterar dock att bröd kommer att fortsätta vara en betydelsefull del av företaget.

— Vi ser näringsrikt och bra bröd som en viktig del av kosten och ska fortsätta bidra till att utveckla en bra brödkultur i Sverige. Vi fortsätter att baka ekologiska bröd och sälja i våra egna butiker och vi ska även hjälpa andra att starta bagerier. Det kan också bli aktuellt att etablera fler egna bagerier i andra matbutiker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109