23948sdkhjf

Så går Göran Perssons köttföretag

Efter ett år expanderar Sörmlandskött, som delägs av tidigare statsministern Göran Persson. "Det rullar på bra", säger vd Mattias Wistrand.
Bolaget registrerades för ett år sedan men verksamheten kom igång på allvar vid årsskiftet.

— Det rullar på bra, säger Mattias Wistrand, vd på Sörmlandskött, till Food Supply.

Samtidigt har hösten varit lite trög. Åtminstone hittills.

—Vi har tappat lite i september jämfört med augusti. Men efter vad jag har hört är vi inte ensamma om det.

Sörmlandskött består av ett samarbete mellan två gårdar. Den ena, Knutsta Skattegård, drivs av paret Mattias Wistrand och Anna Wistrand, den andra , Torps Gård, av den tidigare socialdemokratiska statsministern Göran Persson och Anitra Steen, styrelseordförande för Svenska Spel och tidigare vd för Systembolaget.

För Sörmlandskött är affärsidén att leverera Krav-märkt nötkött direkt till konsument., främst privatpersoner. Dessutom är köttet alltid hängmörat i mellan tolv och 14 dagar.

—De flesta hänger bara i sju till nio dagar men vi anser att det krävs minst tio dagar för att få fram ett verkligt kvalitetskött.

Just nu pågår utbyggnad på båda gårdarna. Gänget bakom Sörmlandskött hoppas att de dryga 20-tal djur som hittills slaktas i år ska bli till runt 80 under 2016.

—Så nästa år får vi allt ligga i. Men det är ingen panik.

Mattias Wistrand gissar på att omsättningen kommer att landa på mellan 600 000 och 700 000 kronor 2015, vilket troligen kommer att förbättras under nästa år, då gänget bakom Sörmlandskött tänker utveckla nya grossistsamarbeten.

— Men vi kommer inte att sälja till restauranger som inte tar tillvara på hela kroppen. Och något som är roligt är att vi inte säljer tjurkalvar på bulk utan att vi förädlar det själva. Min kompanjon lanserar nu en köttlåda med åtta månders dikalv.

Apropå din kompanjon. Är det marknadsföringsmässig fördel att ha en tidigare statsminister i företaget?

—Inte just i fråga om köttlådor men i kontakterna utåt så är det naturligtvis en fördel.

Nyligen valde Sörmlandskött att höja priset något. Storsäljaren köttfärs går på 99 kronor kilot medan en köttlåda med 5 kilo detaljer och 5 kilo köttfärs ligger på 1 680 kronor. Men Mattias Wistrand är inte bekväm med att beskriva produkterna som lyxkött.

—Nej, det tycker jag inte. För mig är lyxkött kobekött och annat i den stilen. Men däremot är det riktigt bra kvalitet på vårt kött.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079