23948sdkhjf

Matbutik som hjälper utsatta öppnar snart

Vid årsskiftet öppnas Matmissionen i Rågsved. Ska ha låga priser och skapa arbetstillfällen för ekonomiskt utsatta.
Snart öppnar Matmissionen i Rågsved – en matbutik som ska minska matsvinnet genom att sälja varor med bland annat nära bäst-före-datum.

Syftet med matbutiken är bland annat att underlätta för personer som lever i ekonomisk utsatthet genom låga priser, samt att skapa arbetstillfällen för personer som idag står utanför arbetsmarknaden. Butiken är resultatet av ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Axfood.

Butiken planeras öppna vid årsskiftet och har som mål att tillvarata över 200 ton överskottsmat under 2016. Eventuella intäkter från butiken kommer gå till att utveckla Stockholms Stadsmissionens arbete med arbetsintegration och matsvinn.

– Konceptet är unikt, säger Marika Markovits, direktör på Stockholms Stadsmission, i ett pressmeddelande.

Matmissionen har öppet för alla men kommer att erbjuda medlemskap till människor som lever i ekonomisk utsatthet, vilket innebär att medlemmar kommer att få handla mat till en tredjedel av vanligt butikspris. Under första året kommer dessutom 20 personer, som idag står utanför arbetsmarknaden, att erbjudas arbetsträning i butiken.

Butiken är ett pilotprojekt som etableras i samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Axfood. Stockholms Stadsmission äger och står för driften av butiken, medan Axfood är medgrundare samt bistår med livsmedel, finansiering och kunskap.

Med i projektet finns också ett tiotal medfinansiärer från livsmedelsproduktionsledet, som också kommer att skänka varor som ska säljas, bland andra Arvid Nordquist HAB, Coca-Cola i Sverige, HKScan Sweden AB, Kavli, Lantmännen, Nestlé Sverige AB, Rydbergs, Santa Maria AB, SCA, Orkla Foods Sverige. Projektet är delfinansierat av Vinnova och övriga medfinansiärer är: Axel Johnson, Bring och Axfoundation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079