23948sdkhjf

Hälsingestintan först med total spårbarhet

Ny digital teknik gör att slakteriföretaget blir först i världen att erbjuda insyn i hela kedjan, från nyfödd kalv till köttdisken.
Hälsingestintan, som redan väckt stor uppmärksamhet med sitt mobila slakteri, marknadsför sina produkter som "etiskt kött".

Läs också: Mobilt slakteri har blivit världssnackis

Nu tar företaget nästa steg och presenterar, som första slakteri i världen, en digital spårbarhetslösning som gör att konsumenten via smartphone kan följa köttet genom hela kedjan, från nyfödd kalv till kyldisken i livsmedelsbutiken.

— Vi är först i världen med denna teknik för kött. För oss handlar det om god djuromsorg, stressfri slakt med vårt mobila slakteri och gott kött med känt ursprung. Vi är så glada och stolta att kunna presentera denna världsnyhet och visa upp hela vår kedja med den här nya tekniken, säger Britt-Marie Stegs, vd för Hälsingestintan, i ett pressmeddelande.

Den nya tekniken ska tillåta konsumenten att få insyn i hur djuret har fötts upp på den enskilda gården. Detta genom att med mobiltelefonen scanna en så kallad QR-kod på förpackningen. På så sätt ska konsumenten kunna "möta bonden/uppfödaren och besöka den gård köttet kommer ifrån".

— Kött i butik är alltför ofta anonymt och utan klassificering och kvalitetssortering. Det ändrar vi på nu och ger alla konsumenter information om var vårt etiska kött kommer ifrån. Och vi är först i världen att göra detta. Nu kan konsumenten välja ett kött som motsvarar deras önskemål.

Enligt Britt-Marie Stegs ger den nya tekniken att de anslutna bönderna en stark konkurrensfördel i en tid då konsumenter blir allt mer medvetna och intresserade av köttets ursprung och levnadsförhållanden.


Så fungerar märkningen

1. Djuren utrustas med elektroniska transpondrar (RFID-teknik) i öronen när de föds. Märkena har en unik id-kod som innehåller information om djurets id som via en databas kan kopplas ihop med födelsedag, ras, gårdstillhörighet osv. Det här ger en säkrad identitet samt ett flertal logistiska fördelar under djurets uppväxt och hantering. Det går till exempel att registrera viktutveckling och övrigt som rör djurets välmående t ex eventuella medicinska behandlingar.

2. Vid slakten rapporteras varje djur-ID in i databasen. Informationen fylls då på med slaktbesiktningsresultat såsom klassificering och vikt. Oavsett om djuren är märkta elektroniskt eller inte så märker vi dem vid slakten, där vi överför djurets ID-information till en streckkodsetikett som följer med djurkroppen till hängmörningen.

3. När djurkropparna skall styckas så läses streckkoden av. När detaljerna sedan packas för leverans till butik följer informationen med till etiketten som klistras på detaljen i form av en QR-kod.

4. I butiken: På varje köttförpackning finns direkt information om djurets kön, ålder, ras och från vilken gård det kommer ifrån. Dessutom har varje tråg sin unika QR-kod som kan läsas av med hjälp av en smartphone. Vid scanning får man en fördjupad information om gården och djuret, recept på tillagning samt information om Hälsingestintan.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096