23948sdkhjf

Inga otillåtna läkemedel i svenskt kött

Enligt Livsmedelsverket är det säkert att konsumera kött, fisk, ägg, mjölk och honung.
Precis som tidigare år konstaterar Livsmedelsverket att det inte finns några otillåtna läkemedelsrester i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg, mjölk och honung. Det efter att myndigheten undersökt närmare 5 000 prover.

— Det är mycket glädjande att trenden från tidigare år håller i sig. Det visar att företagarna följer reglerna för läkemedel, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket fann inte heller otillåtna halter av bekämpningsmedel, miljögifter eller rester av hormoner. Ämnen som tungmetaller, andra miljöföroreningar och mögelgifter låg samtliga under gränsvärdena.

— Det finns ingen hälsorisk från läkemedel eller miljögifter för den som äter svenskt kött, fisk, ägg, mjölk och honung, konstaterar Ingrid Nordlander.

Testerna visade dock på höga halter av bly i enstaka prover av vilt, vilket sannolikt beror på att föroreningar kopplat till ammunition, och Livsmedelsverket konstaterar att korrekt styckning minimerar mängden.

Livsmedelsverket har också granskat importerat livsmedel. Samtliga 82 prover som analyserats var fria från läkemedelsrester och tungmetaller.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079