23948sdkhjf

60 miljoner till matforskare

Pengarna, som kommer från Sida, handlar om hur forskning om till exempel teknikutveckling inom jordbruket ska omsättas i praktiken för att minska svälten i världen.
Biståndsmyndigheten Sida delar ut 60 miljoner kronor till forskning om att säkra utveckla lantbruket i utvecklingsländer.

Pengarna går till forskningsprogrammet "Agriculture for Food Security Post 2015", som tagits fram i samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Lunds universitet, Göteborgs universitet och Stockholm Environment Instiute och handlar om att översätta forskning i konkreta utvecklingsåtgärder.

Forskningsprojektet knyter an till FN:s mål om att avskaffa svält.

— Det är mycket glädjande att Sida gör denna satsning inom ett område som är av grundläggande betydelse för fattiga människors välbefinnande – vi har fortfarande 800 miljoner människor som lider av hunger i världen och mer än dubbelt så många som lider brist på viktiga näringsämnen, säger professor Ulf Magnusson vid SLU, som koordinerar arbetet med programmet.

Han säger att teknikutveckling lantbruket i låginkomstländer är avgörande för att säkra tillgången på mat för fattiga.

— Inom programmet kommer vi att värdera och syntetisera vetenskapligt baserad kunskap tillsammans med kollegor från låginkomstländer så att den kan användas som underlag för bättre policyer och teknikutveckling inom lantbruket.

Om programmet

Programmet är uppdelat på fyra teman varav två leds från SLU. Ett leds av docent Håkan Marstorp och handlar om ökad produktivitet i småbrukares odlingssystem och det andra leds av docent Sofia Boqvist och handlar om småbrukares djurhållning för en näringsriktigare diet. Arbetet kommer att utföras i nära samarbete med forskare vid universitet och forskningsinstitut i Afrika och Asien och inte bara handla om att transformera och kommunicera vetenskap till användbarhet utan också träning i hur detta görs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094