23948sdkhjf

Var femte drar ner på kött

En av fem svenskar drar ned på köttkonsumtionen för att minska sin klimatpåverkan, enligt en undersökning.
Även om vi i Sverige fortfarande äter i genomsnitt 87 kilo kött varje år har konsumtionen minskat under det senaste året. Enligt en undersökning som SVT beställt från Sifo väljer var femte svensk att dra ner på köttet för att minska den klimatpåverkan som köttproduktionen innebär.

Det är i första hand storstadskvinnor i åldrarna 30-49 som väljer bort kött av detta skäl. Var tredje person i den gruppen svarade "ja, absolut". Samtidigt uppgav en majoritet att de inte minskat på köttätandet.

Trenden med ett minskat köttätande stöds av statistik från Jordbruksverket, en förändring som inte gått branschorganisationen Svenskt Kött förbi.

— Vi har i dag konsumenter som är mer och mer medvetna. Vi ser att fler och fler handlar mindre – men samtidigt lite bättre och dyrare – kött. Då blir det lite mindre volym. Ofta handlar det om att välja det svenska köttet, säger Marie Forshufvud, vd på Svenskt Kött, till SVT.

Maria Forshufvud, som snart övergår till rollen som vd för nybildade branschbolaget Svenskmärkning AB, ser inte minskningen som ett problem, och hon lyfter även fram att den svenska köttproduktionen har klimatmässiga fördelar jämfört med andra länder.

— Det vi ser är att uppfödningen i Sverige är mer effektiv. En stor del av nötköttsproduktionen bygger på mjölkproduktion. Korna ger både kött och mjölk och det finns en effektivitet i detta och det gör att den svenska uppfödningen ger mindre belastning på miljön, säger hon till SVT.

SVT/Sifos fråga löd: "Har du själv gjort något för att minska din klimatpåverkan, till exempel genom att ändra din köttkonsumtion?”

21 procent svarade ”ja, absolut”
26 procent svarade ”ja, i viss mån”
35 procent svarade att de inte dragit ned på köttkonsumtionen
17 procent svarade ”nej, knappast”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078