23948sdkhjf

Arla dumpar Fjällbrynt

När mejerijätten säger upp avtalet med Foodmark Sweden kommer världens enda messmörsfabrik sannolikt att lämna Östersund.
Det var för fem år sedan som Foodmark Sweden köpte varumärket Fjällbrynt från den dåvarande mejerikoncernen Milko. Då skrevs ett avtal som skulle säkra leverans av bland annat ost och vassle till tillverkningen av Fjällbrynt. Avtalet innebar också att själva produktionsanläggningen i Östersund, världens enda messmörsfabrik, skulle hyras ut till Foodmark Sweden.

Men kort därpå, i mitten av 2011, fusionerades Milko in i Arla-koncernen. Och nu har alltså Arla beslutat att bryta samarbetet med Foodmark Sweden. Det kommer sannolikt leda till att produktionen av messmör och mjukost måste flyttas.

— Vi kan bara konstatera att Arla inte vill fortsätta samarbetet. Vi producerar ju våra varor med råvaror från Arla. Får vi inga råvaror så går det inte att driva verksamheten, dessutom är det ju Arlas lokaler som vi hyr. Det är två i en tango, vi hade velat fortsätta dansen men inte Arla och då måste vi försöka titta framåt, säger Peter Sandgren som är vd för Foodmark Sweden, till Länstidningen Östersund.

Nu har Peter Sandgren och Foodmark Sweden börjat undersöka alternativa lösningar för messmörsproduktionen. Varumärket Fjällbrynt kommer finnas kvar men frågan är var den ska tillverkas.

— Vi har inte tagit något beslut var vi ska ha produktionen men sannolikheten att vi fortsätter i Östersund är inte sådär väldigt hög. Vi har fler anläggningar söderut och ska vi göra nytt eller göra om så vill vi ha det så nära våra andra anläggningar som möjligt, säger han till tidningen.

Arla Foods produktionschef Lars Dalsgaard säger till Länstidningen Östersund att koncernen inte kan peka på någon enskild orsak till varför avtalet sägs upp i förtid, mer än att Arla inte vill vara beroende av ett avtal med Foodmark och att koncernen vill kunna styra verksamheten vid Arlas mejeri i Östersund utan begränsningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078