23948sdkhjf

Ekobalans äntrar livsmedelsbranschen

Med teknologi för att återföra fosfor och kväve till kretsloppen vill Ekobalans bli mejeriernas och slakteriernas bästa vän.
Miljöteknikföretaget Ekobalans är kanske hittills mest förknippade med skogsnäringen, där de sedan starten 2008 bland annat sysslat med att erbjuda lösningar för att återföra aska till skog.

Nu ska Lundaföretaget bli ett välbekant namn även inom livsmedelsindustrin. Affärsidén går ut på att återföra den fosfor som i dag slösas bort och leder till övergödning tillbaka in i produktionscykeln. Genom att separera fosfor och kväve från restflöden i produktionen kan det återanvändas, vilket innebär såväl ekonomiska som ekologiska fördelar.

— Vår idé är att återföra näringsämnen till kretsloppet genom att plocka ut fosfor och kväve från restprodukterna och återföra det till exempelvis mejeriernas leverantörer, mjölkbönderna, säger Axel Granlund, som är vd på Ekobalans, till Food Supply.

Tekniken för att återföra fosfor är redan på plats medan Ekobalans räknar med att kunna erbjuda samma sak med kväve under 2016.

I ett första skede uppvaktar bolaget nu ett tjugotal olika företag inom fyra livsmedelsbranscher: mejeri, slakteri, potatis och fiskeri. I de två förstnämnda kategorierna har Ekobalans redan inlett samarbeten. Nyligen ingick bolaget en avsiktsförklaring med ett stort svenskt mejeri.

Enligt Gunnar Thelin, grundare och affärsutvecklare på Ekobalans, skapar Ekobalans teknologi ökad lönsamhet för livsmedelsindustrin genom att vända kostnader för restflödeshantering till intäkter och genom att undanröja risker för produktionsstopp i restflödeshanteringen och därmed i produktionen.

— Det skapar också möjlighet för ett företag att börja prata miljö och hållbarhet. På sikt går det i många fall också att höja priset på en produkt som tillverkats på ett schysst sätt, säger Gunnar Thelin.

— Vår målsättning är att sätta två processer på marknaden under nästa år.

Satsar ni bara på den svenska marknaden?

— Fosfor och kväve är ju internationella produkter, så för oss spelar det egentligen ingen roll var våra kunder finns. I vissa länder är kraven på utsläpp och hantering av slam och gödsel hårdare än på andra håll, och där ser vi en enorm potential.

Vilka är konkurrenterna?

— Det finns konkurrenter men de jobbar med de riktigt, riktigt, stora reningsverken. Men det finns ingen aktör som tar sig an vår primära målgrupp, anläggningar inom livsmedelsindustrin.

Hur lång tid tar det för ett livsmedelsföretag att räkna hem investeringen?

— Det varierar från industri till industri. Men i grova drag kan man räkna med mellan två och fyra år, säger Axel Granlund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11