23948sdkhjf

JAB vill bli störst i världen på kaffe

Ska utmana Nestlé om världsherraväldet i kaffebranschen.
Den tyska kaffegiganten JAB Holding, som förvaltar tillgångarna åt den österrikiska miljardärsfamiljen Reimann, har lagt ett bud på USA-baserade konkurrenten Keurig Green Mountain. Det rapporterar Financial Times.

Den föreslagna köpesumman ligger på 13,9 miljarder dollar, eller motsvarande runt 118 miljarder kronor. Blir affären av är det den största någonsin i kaffevärlden.

Den senaste tiden har JAB köpt upp ett flertal kaffeaktörer, däribland chokladjätten Mondelez kaffedivision och lyxkaffekedjan Peet’s Coffee & Tea. Många bedömare beskriver det som en jakt om världsherraväldet på kaffemarknaden med rikte på den nuvarande ledaren Nestlé som började med att JAB 2012 köpte in sig i nederländska D.E. Master Blenders. Det är inte mest den lukrativa kapselkaffemarknaden som hägrar.

Pablo Zuanic, en analytiker på Susquehanna Financial Group, jämför JAB:s försök att förvärva Keurig Green Mountain med hur världens största bryggerikoncern Anheuser-Busch InBev, som nyligen köpte upp huvudkonkurrenten SAB Miller i en uppmärksammad affär.

Läs också: Miljardaffären avslutad för öljätte

— Detta är en del av en mycket, mycket, större strategi. JAB vill bli kaffevärldens Budweiser. På samma sätt som Bud har konsoliderat öl vill de (JAB) konsolidera kaffe, säger Pablo Zuanic till affärstidningen Bloomberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078