23948sdkhjf

Ny återvinningsteknik sparar pengar för företagen

Ny metod för återvinning av fosfor och kväve ur matavfall kan ge vinster både för bönderna och livsmedelsindustrin.
Lundaföretaget Ekobalans Fenix har nyligen ingått en avsiktsförklaring med ett svenskt mejeri för att prova metoden.

– Vi har utvecklat en återvinningsanläggning för fosfor som är tänkt att stå på mejeriet. Genom tekniken kan vi alla både spara pengar och värna om miljön, säger Gunnar Thelin, grundare av bolaget, Skånska Dagbladet.

I anläggningen matas restprodukter och avfall från livsmedelsproduktionen in och med den nya tekniken utvinns växtnäringen i form av fosfor och kväve, som är råvaror till gödselmedel.

– På sikt räknar vi med att den miljövänliga gödseln ska kunna ersätta traditionell handelsgödsel. Återvinningen av fosfor blir mer resurs- och kostnadseffektiv ju högre koncentrationen av fosfor är, förklarar Gunnar Thelin.

Under våren inleder ska Ekobalans etablera återvinningsanläggningen på mejeriet. Förhandlingarna är ännu inte slutförda, varför namnet på mejeriet ännu inte är offentligt.

– I framtiden hoppas vi också bli anlitade av andra mejerier, slakterier och annan livsmedelsproduktion i Sverige, som minskar kostnaderna för hanteringen och sitt avfall och sitt spill, säger Gunnar Thelin.

Ekobalans startades av Gunnar Thelin 2008.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125