23948sdkhjf

Miljöpartister kräver tydligare sockermärkning

I en motion föreslås att livsmedelsproducenter ska tvingas uppge mängden tillsatt socker på förpackningen.
Svenska livsmedelsproducenter måste ta ett större ansvar och tydligt märka ut mängden tillsatt socker på produktens förpackning, något som det idag inte finns några regler kring. Det enligt en motion till riksdagen inlämnad av de de miljöpartistiska rikdagsledamöterna Stefan Nilsson och Niclas Malmberg.

"Människor bör ha rätt att ta informerade beslut om vad man ska äta och information om mängden tillsatt socker bör vara en självklarhet, gärna i kombination med hur stor del av rekommenderat dagligt intag av tillsatt socker som varan innehåller. En regel eller lagstiftning om mängden tillsatt socker i livsmedel bör tas fram som säkerställer att konsumenten enkelt får tillgång till den informationen", står det i motionen.

MP-duon lutar sig mot Food and Drug Administration, FDA, den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, som i somras föreslog att mängden tillsatt socker i ett livsmedel bör anges på förpackningen. Det återstår att se om reglerna kommer att införas i USA, men förslaget bygger på forskning som säger att återhållsamhet när det gäller tillsatt socker i livsmedel, inte minst i drycker, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Motionärerna hänvisar också till Livsmedelsverket rekommendation om att högst 10 procent av mängden energi bör komma från tillsatt socker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078