23948sdkhjf

Ölnörden ska få oss dricka soda på krogen

Alkoholfria hantverksdrycker som alternativ till öl eller läsk. Ggb Soda är på väg att skapa en egen nisch på krogen.
— Jag är ölbryggare, älskar hantverksöl och lär ut ölbryggning, säger Simon Svensson, till Food Supply.

Därför låter det till en början lite underligt, att just han, en professionell ölnörd, nu vill tillverka soda. Men idén att starta Gbg Soda — ett bryggeri som gör alkoholfria drycker för en vuxen publik — har växt fram under flera års tid. Simon Svensson tröttnade helt enkelt på att inte kunna erbjuda ett vettigt alternativ till gäster som av ett eller annat skäl vill avstå alkohol när han hade folk hemma.

— Jag har sjuttioelva olika sorters öl som jag vill att folk ska smaka på. Men kör någon bil, är gravid eller av någon annan anledning inte tycker att det passade att dricka alkohol har jag inget roligt att komma med. Vatten? Mjölk?

Det föranledde honom att börja experimentera med att göra egen ginger ale, vilket tillsammans med en "india pale soda" utgör startsortimentet för nykläckta Gbg Soda.

— Min ginger ale är klassisk men med mycket tryck i ingefäran, ganska mycket citron och lime och lite chili för att förlänga eftersmaken. Sodan påminner om en IPA med mycket humle och tydlig beska.

Vad är det för fel på alkoholfri öl?

— Inget alls, det finns flera som gör helt okej alkoholfri öl. Men då processen, som innebär att man tar bort alkoholstyrkan i efterhand, kräver dyra maskiner är det inte många mikrobryggerier som har råd att göra helt alkoholfri öl. Då får man oftast förlita sig på de stora bryggerierna.

— Min övergripande vision är att det ska vara lika roligt att dricka alkoholfritt som det är att dricka hantverksöl. Jag vill bidra till att det ska finnas fler spännande och annorlunda smaker att välja mellan.

För att få startkapital till Gbg Soda har Simon Svensson, som till vardags driver ölprovningsföretaget Njutningsfrämjandet, startat en gräsrotsfinansieringskampanj via sajten Kickstarter. Bottenplåten sattes till 40 000 kronor och med, i skrivande stund nio dagar kvar till slutdatumet, har det rasslat in närmare 60 000 kronor från 144 enskilda finansiärer.

Alla pengar kommer gå till produktionen. Snart kommer han kunna börja producera på beställning.

— I nuläget har jag fortfarande diskussioner om samarbete med olika bryggerier i och utanför Göteborg. Jag hoppas komma igång med tillverkningen tämligen snart.

Inledningsvis kommer Gbg Soda att producera i måttliga volymer. Simon Svensson räknar med några tusen liter. Drömmen är att kunna förlita sig på några storsäljare, som originalsorterna, för att sedan kunna experimentera med produktutveckling och kunna erbjuda tillfälliga, gärna säsongsbaserade, batcher.

Nästa steg, att få snurr på försäljningen, är han inte särskilt orolig för. Precis som vilket annat nystartat mikrobryggeri som helst gäller det att börja smått för att sedan öka i takt med att produkten och varumärket får fäste.

— Men jag tror inte att det kommer att bli särskilt svårsålt. Efterfrågan verkar stor, och det är redan många krogar som har hört av sig.
Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093