23948sdkhjf

Storaffären stoppas

Köpet av Lagerberg skulle göra Kronfågel för dominerande på marknaden, anser Konkurrensverket.
I somras ingick Kronfågel, som ägs av Scandi Standard, ett avtal om att förvärva konkurrenten Lagerberg för 105 miljoner kronor. Men affären får nu rött ljus av Konkurrensverket, som anser att Sveriges största kycklingproducent Kronfågel skulle bli en alltför dominerande aktör på den svenska marknaden, om köpet skulle gå igenom.

— Den nya aktören skulle, om affären genomfördes, i ett slag bli den klart dominerande i Sverige. Andra aktörer skulle få svårt att hävda sig på marknaden, och risken för negativa konsumenteffekter, till exempel prishöjningar, är stor, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom, i ett pressmeddelande.

Det är i synnerhet den potentiella konkurrensbristen i fråga om paketerad färsk kyckling och färdiggrillad dito som oroar myndigheten.

För att förhindra affären mellan Kronfågel/Scandi Standard och Lagerberg, Sveriges tredje största aktör, tar Konkurrensverket nu saken till domstol för att få ett förbud. En stämningsansökan har lämnats till Stockholms tingsrätt med kravet att affären förbjuds.

I november fick partnerna chans att stilla myndighetens oro genom att föreslå åtgärder som skulle mildra den dominerande ställningen, men de inkomna förslagen har inte kunnat godtas av Konkurrensverket.

Skulle affären genomföras hotas med vite på 100 miljoner kronor.

Läs också: Scandi Standard förvärvar kycklingproducent
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078